Aspectul steagurilor, dimensiunile si raportul laturilor

Daca ai cumparat un steag de la un magazin sau l-ai comandat online, probabil acesta avea anumite dimensiuni standard precum 135cm lungime si 90cm latime sau 90cm lungime cu 60cm latime. Asadar un raport dreptunghiular standardizat pentru majoritatea steagurilor nationale.

Ceea ce probabil nu stiai este ca raportul intre lungime si latime a steagurilor variaza de la tara la tara. Probabil multe dintre cele care se afla in magazine nu au neaparat un raport corect cand vine vorba de dimensiunile oficiale.

Acest raport depinde in general si de sistemul metric al fiecarei tari. De exemplu steagul Britanic are un raport de 1:2, cel Olandez sau Francez au in general un raport de 2:3

Regasim in lume tari cu steaguri atipice cand vine vorba de forma s raportul dimensiunilor. Printre ele, cele mai cunoscute sunt steagul Elvetiei si cel al Vaticanului, steaguri cu laturile egale ( raport 1:1)

Alte exemple atipice de steaguri nationale ar fi Qatar cu ratio de 11:28, asta il face sa fie unicul steag cu o lungime dubla fata de latime. El Salvador are si el specificatiile lui deosebite cu ratio de 189:335.

Unic pe planeta este steagul Nepal, singurul drapel non-rectangular, cu o forma deosebita si un raport aproximativ 1.21901:1

Cu toate aceste diferente, mai toate steagurile nationale sfarsesc prin a avea un numitor comun in privinta raportului numit si “Golden Ratio”  adica o proportie placuta ochiului.

Cu toate aceste diferente de proportii, vine automat si intrebarea de ce anume multe steaguri au dimensiuni diferite fata de specificatiile oarecum oficiale. Raspunsul sta in costurile de productie, care devine mai redus atata timp cat steagurile se produc in serie, plus simetria acestora cand sunt arborate unele langa altele in diferite contexte.