Le vedem peste tot, din varful muntilor sau in largul oceanelor pana in cele mai luxoase birouri prezidentiale. Steagurile reprezinta probabil cea mai veche forma de reprezentare si publicitate cunoscuta. O istorie a steagurilor o trecem in revista intr-un alt articol, dar pana atunci, sa vedem pe scurt cum prind steagurile viata ajungand sa ne incante privirea si chiar sa ne produca emotie in anumite situatii.

Sa pornim de la rolele de material textil de diferite dimensiuni. In functie de destinatia drapelelor, acest material are o multitudine de structuri, compozitii si densitati. Cel ma utilizat pentru expunerea  exterioara este polyesterul cu o densitate in jurul a 100 de gr/mp.

In functie de producatorul de materiale textile, rolele intra intr-un proces de tratament pre-imprimare. Acesta pas este necesar pentru ca detaliile imaginilor sa fie la standarde ridicate, iar penetrarea vopselurilor sa fie cat mai adanca in fibrele suprafetei.

Intre timp, la departamentul de grafica si design se pregatesc imaginile care urmeaza sa ajunga pe steaguri. De la simple culori ale tarilor, pana la opere artistice, totul este despre imaginatie si creativitate.

Odata parcursi acesti pasi, rolele despre care am vorbit mai sus intra in procesul de imprimare pe echipamente special create pentru media textila.

Modalitatile de imprimare sunt de mai multe feluri, fiecare tip de print se utilizeaza in functie de anumiti factori ce tin de productivitate. Este o discutie lunga dar interesanta pe care o vom aborda.

Odata imprimat, am putea crede ca putem pune steagul in bat si e numai bun de fluturat…mai avem ceva treaba de facut pana acolo.

Urmeaza partea de fixare a culorilor, pentru ca acestea sa devina vibrante, intense si mai ales durabile in timp. Aceasta fixare se face cu ajutorul altor echipamente care utilizeaza gradele celsius. Astfel, cu ajutorul acestor “cuptoare” se finalizeaza partea de print. 

Dupa ce materialul imprimat anterior iese de la “fript” avem in maini un produs cald, stralucitor si colorat, gata sa il trimitem in zona urmatoare de productie.

Finisajele steagurilor au la randul lor o foarte mare importanta. In functie de destinatia steagurilor exista o intreaga paleta de bibileala. 

Astfel: avem steaguri pentru catarg care necesita diferite intarituri si carabine, steaguri pentru lance prevazute cu tunel. Un proces interesant de design cu finisaje speciale il au steagurile vela, care de multe ori sunt amplasate in conditii de vant si n

ecesita o atentie speciala in pregatirea pentru expunere. Mai sunt destule tipuri de finisare, dar cred ca ati prins ideea.

Pentru aceasta parte se folosesc echipamente automate pentru taiere si decupare a materialelor textile, apoi masini de cusut cu diferite tipuri de coasere, sulfilare chiar si broderie.

Ultimele doua faze, zicem noi extrem de valoroase, desi poate pentru unii nu par, sunt verificarea calitatii si ambalarea produselor.

Bucuria de a le vedea fluturand in locurile descrise in prima fraza a articolului…priceless:)

Cu atenție permanentă la detalii răspundem tuturor cerințelor cu promptitudine și profesionalism.