Steagul cu Pirati si povestea acestuia

Cand te gandesti la pirati, aproape automat iti vine in minte imaginea unui steag negru taciune cu un craniu ranjitor si doua sabii, uneori oase incrucisate sub el, cunoscut si sub numele de Jolly Roger, un personaj popular printre pirati intr-o anumita perioada.

Relatari despre navele cu pirati ne provin de pe la inceputurile secolului al 17-lea, cand acestia navigau pe mari si oceane sub doua pavilioane, fie unul negru complet sau rosu cand erau in regim de atac, insotit de steagul tarii de origine. Cand aveau arborat steagul rosu semnificatia era una crunta “praduim tot, fara mila sau prizonieri”.

Piratii au inceput sa navigheze sub acelasi steag incepand cu secolul 18. Steagul inspaimantator flutura pe navele lui Thomas Tew. Acesta reprezenta o mana care tinea o sabie, si se presupune ca acesta a fost preluat de majoritatea navelor de pirati din acea perioada. Pe langa acesta, o parte dintre ei au adoptat si alte simboluri cu semnificatii care anuntau viitoarele victime la ce trebuie sa se astepte in urma atacurilor.

Steagul Jolly Roger, asa cum il cunoastem acum a devenit emblema a pirateriei in 1720 cand un pirat pe nume Calico Jack Rackham, a fost capturat si judecat intr-un proces pentru piraterie. Rackham avea in echipaj doua femei dintre care una era insarcinata cu copilul acestuia. Gurile de cancan ale vremii au facut aceasta poveste sa devina o legenda, iar steagul aflat atunci pe nava piratului sa ajunga celebru si sa devina un nou simbol pentru pirati. Steagul cu capul de schelet avea variatiuni intre sabii sau oase umane incrucisate.

Steagul Jolly Roger a continuat sa fluture si sa reprezinte un semn de pericol si de moarte in secolele 19 si 20. Spre finalul anilor 1800 a fost asociat cu otrava, regasindu-se pe diverse etichete. De asemenea nazistii l-au folosit ca simbol pentru infricosatoarele divizii SS.

Astazi steagul ramane asociat cu imaginea piratilor, dar pe cai diferite, de la show-ri tv, reclame publicitare sau emisiuni pentru copii ( Calico Jack Rackham se cam rasuceste in mormant )

Avem si pirati moderni, precum cei somalezi, insa pana acum navele lor nu au purtat acest simbol. Navele acestora fiind in general foarte mici, poate nu le suporta catargele steaguri prea “grele”:)