Steagurile curselor auto si insemnatatea lor

Cursele auto, nimic altceva decat pasiune si adrenalina pe roti. Fie ca se desfasoara pe circuite spectaculoase sau trasee urbane, exista niste reguli de respectat. Steagurile au importanta lor cand vine vorba de aceste competitii.

Nu exista neaparat un set universal de steaguri pentru toate sporturile cu motor, dar totusi exista o serie de steaguri auto standardizate care transmit diferite mesaje. Cele mai cunoscute sunt cele folosite in circitul FIA astfel:

Steagul verde: Poate semnifica restartul cursei, pericolul existent pe traseu a fost indepartat. Poate fi regasit si in zona pit-stop, indicand ca intrarea la acesta este deschisa.

Steag galben: Semnaleaza pilotilor ca exista o zona cu pericol pe traseu, din cauza ramasitelor unui impact si este indicata incetinirea.

Steag galben cu dungi rosii verticale: zona cu pericol de alunecare din cauza scurgerilor e ulei sau alte substante.

Steagul alb: Masina de mica viteza aflata pe circuit, numita saftey car, are rolul de a mentine o viteza constanta pana la reluarea cursei.

Steagul negru: Descalificare sau penalizare, acordata unui pilot pentru nerespectarea anumitor reguli.

Steag Negru cu o bulina portoalie: Pericol mecanic a unei masini de pe circuit, se cerea acesteia retragerea la boxe.

Steag Negru cu alb pe diagonala: Conduita nesportiva a unuia dintre competitori. Conducere intentionata imprudenta care ii pune in pericol pe concurenti.

Steagul Albastru: Atentioneaza faptul ca masina unuia dintre concurenti se deplaseaza cu o viteza mai redusa.

Steagul cu patratele negre si albe: Poate cel mai cunoscut steag din competitiile moto. Rprezinta finish-ul cursei.