Steagurile in Buddhism
De cele mai multe ori steagurile sunt asociate cu natiunile si subdiviziunile acestora ( federatii, provincii, judete, etc), sau reprezinta imagini de companii, cluburi sportive, cate si mai cate.
O insemnatate speciala a steagurilor este reprezentata de zona religioasa. Una dintre cele mai interesante in legatura cu semnificatia steagurilor este religia Buddhista.
Steaguri colorate le putem regasi fluturand in multe temple Buddhiste sau alaturate imaginilor lui Buddha. Buddhismul este singura religie cu un design de steag oficial care ii reprezinta pe toti adeptii. Multe religii au steagurile lor, dar nicio alta religie nu are un steag oficial care sa ii reprezinte pe toti oamenii care cred in ea. De exemplu, religia crestina se imparte in ramuri precum (Methodist, Episcopalian, Catholicism) , fiecare cu propriul simbol si steag.
Steagul Buddhist dateaza, se pare, inca din al doilea secol I.C., dupa alte surse chiar cu un secol mai devreme. Hai sa vedem putin despre ce este vorba:
Cele 6 linii verticale au o semnificatie interesanta, si anume, reprezinta culorile aurei care s-a emis atunci cand Buddha a atins iluminarea. Pe langa asta fiecare linie si culoarea ei are o semnificatie individuala.
Albastrul (Nīla) simbolizeaza spiritul universal al compasiunii.
Galben (Pīta) este Calea Echilibrului, pastrarea balantei si evitarea extremelor.
Rosu (Lohita) Binecuvantarea si invataturile lui Buddha.
White (Odāta) simbol al puritatii invataturilor lui Buddha
Orange (Manjesta) simbolizeaza intelepciunea invataturilor lui Buddha, iar spectrul de 5 culori in 6 dungi reprezinta universalitatea tuturor principiilor, cunoscut si sub numele de Prabashvara.
Cu siguranta am vazut cu totii imagini din muntii Himalaya sau zonele din Tibet, Nepal, cu multe bucati de material in culorile prezentate mai sus agatate pe o sfoara intre doua puncte. Acestea sunt cunoscute ca steaguri ale celor care se roaga ( prayer flags ). Aceste ghirlande in culori unice sunt intodeauna aranjate intr-o ordine specifica (albastru, alb, rosu, verde, si galben) reprezentand principiile pe care le reprezinta steagul buddhist.
Cel mai potrivit moment considerat pentru arborarea steagurilor credinciosilor este in zilele insorite cu vant, si ca acestea ar trebui schimbate odata cu Noul An Tibetan.